Saturday, 5 November 2016

MISTERI KOTA ANEH BERKILAUAN JOHOR PURBA

ASAL USUL JOHOR PURBA


Sebelum mendapat nama sebenar seperti sekarang, Johor telah di sebut-sebut dan terkenal di kalangan para pelayar dari Siam, Eropah, Timur Tengah dan Kerajaan sekitar Nusantara dengan berbagai nama lama sebelum  Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka lagi.
Dalam buku Sejarah Melayu yang ditulis oleh Tun Sri Lanang pada tahun 1612, Johor pada mulanya telah di kenali dengan sebutan dalam bahasa Jawa sebagai Ganggayu atau Gangga Ayu yg bermaksud sama seperti Warawari merupakan sebuah kerajaan besar di hulu Sungai Johor.
Dalam bahasa Siam, Johor telah disebut sebagai “Ganggayu” dan orang-orang Jawa menyebut Johor sebagai “Galuh”. Kedua-dua perkataan ini membawa maksud “Batu Permata”.

Kerajaan Ganggayu pernah dikalahkan oleh angkatan tentera Raja Suran. Ganggayu dikatakan sebuah negara besar, berkota batu hitam berkilau.

SejarahMelayu pertembungan antara Tentera Keling dan rakyat Siam. Tentera Keling merupakan tentera Raja Suran manakala rakyat Siam adalah tentera Raja Culan di Ganggayu.

Tentera Siam Ganggayu melawan tentera Keling Raja Suran seperti ditulis oleh Tun Seri Lanang dalam Sejarah Melayu menunjukkan bahawa aktifnya peranan Siam di negeri-negeri Semenanjung. Ahli sejarah menamakan Raja Suran sebagai Rajendra Chola 1 yang menyeberangi Selat Melaka menuju Gangga Negara, Beruas.

Sesudah itu beliau meneruskan ekspedisinya hingga ke Ganggayu (Gelang Kiu) pada tahun 1025. Raja Suran akhirnya mengahwini Puteri Onang Kio, Anak Raja Kota Ganggayu

Kota Ganggayu dikatakan sebagai "tempat itu sangat cantik dan peliknya" apabila pemerintah Pahang, Bendahara Seri Wak Raja Wan Ahmad melakukan lawatan dengan sambutan oleh Imam Perang Indera Gajah di Pulau Tawar (Hikayat Pahang) kerana persekitaran penuh dengan Kilauan Batu Permata yang dapat dilihat dari jarak jauh

Bendahara Wan Ahmad dikatakan tertarik dengan cerita legenda dikatakan terdapat seorang perempuan yang sangat cantik di Kota Ganggayu. Ini memperlihatkan bagaimana Kota Ganggayu dikenal dan pemerintah ketika itu begitu kagum terhadap legenda kota tersebut.

Ini dapat dihubungkan dengan peranan kawasan ini semenjak zaman purba hingga ke zaman "pelarian" Maharaja Dewa Sura (Gabenor Siam) dikejar angkatan Melaka pada abad ke 15. Ia menjadi laluan rentas ke Jeram Koi mungkin setelah dirasakan tidak mampu bertahan atau bersembunyi di Kota Ganggayu yang telah diketahui oleh angkatan Melaka.

Kemudian setelah Maharaja Dewa Sura ditangkap, Sultan Mansur Syah telah mengahwini Puteri Wanang Seri anak perempuan Maharaja Dewa Sura. Hasilnya melahirkan Raja Muhammad yang telah menikam hingga mati anak Tun Perak kerana tersepak bola raga terkena tanjak Raja Muhammad. Raja Muhammad ini dihantar ke Pahang menjadi raja Pahang dengan gelaran Sultan Muhammad Shah I (1470-1475).

Kota Ganggayu juga menjadi tempat perlindungan dan tempat "beramal" bagi para pahlawan zaman menentang perluasan kuasa Inggeris di Pahang seperti Dato' Bahaman, Tok Gajah dan Mat Kilau.

Tamadun persekitaran yang mungkin belum pernah ditimbulkan setakat ini ialah kewujudan "negara" Kangsa Indera. Kangsa Indera mungkin merupakan sebuah "negara" atau pusat tamadun yang terletak dalam mukim Pulau Tawar, Jerantut berjiran dengan Kota Ganggayu Antara kedua-dua "negara' Ganggayu dan Kangsa Indera mungkin bersifat gandingan persahabatan dalam menegakkan daulat masing-masing.

Kota Ganggayu dan Kangsa Indera juga dikaitkan mempunyai hubungan dengan kewujudan Tamadun di sekitar pesisiran Sungai Tembeling yang pernah diperkatakan oleh Chau Ju-Kua,  pengembara dan ahli sejarah China (1225) merujuk kepada negara Tan-ma-ling di Semenanjung Tanah Melayu.
Semasa Nusantara terkenal dengan perniagaan rempah ratus, para pedagang Arab juga telah datang untuk menjalankan perniagaan di sini. Dari masa kesemasa pengaruh bahasa Arab dan Islam menjadi semakin kuat dengan kedatangan para pedagang Arab ke sini.
Orang-orang Arab menyebut batu permata dengan panggilan “Jauhar”. Daripada sebutan Jauhar inilah, nama Johor lebih di kenali dan kekal sehingga sekarang.

Persoalannya, dimanakah Ghaibnya Batu2 Permata itu? Wallahualam....

QASTAN ZARIAN NAMA ASAL KERAJAAN PURBA PERAK

ASAL USUL PERAK PURBA


Menurut Sejarah Melayu sebelum munculnya nama Negeri Perak terdapat suatu kuasa besar yang dinamakan sebagai Kerajaan Gangga Negara (atau Qastan Zarian) yang terletak di satu kawasan yang dipanggil Daerah Dinding sekarang. Dikhabarkan kekuasaann kerajaan ini hingga meliputi Daerah Kinta, Perak Tengah dan Daerah Kuala Kangsar. Mengikut buku Sejarah Perak Dahulu Dan Sekarang, Kerajaan Gangga Negara diasaskan oleh Raja Ganjil Sarjuna daripada Kedah sebelum kurun ke-2, tetapi ada juga cerita yang menyebutkan bahawa kerajaan tua itu diwujudkan oleh Raja Khmer iaitu sebuah empayar yang meliputi Negara Kemboja sekarang. Kedua-dua versi ini adalah boleh diterima kerana kerajaan Kedah Tua adalah warisan dari Kerajaan Khmer. Kerajaan Gangga Negara dinyatakan berpusat di Beruas dan telah wujud sebelum abad ke-8 Masehi.
Namun ada riwayat mengatakan Gangga Negara adalah sebuah kerajaan di bawah pengaruh Funan. Jika benar, keujudan Gangga Negara adalah lebih awal lagi kerana Empayar Khmer ujud selepas keruntuhan Empayar Funan.
Dalam tahun 890 seorang anak Raja keturunan dinasti Sailendra Jawa bernama Bolaputra telah menyerang dan mengalahkan Kerajaan Gangga Negara. Pada masa itu, kerajaan Gangga adalah sangat makmur dan rakyatnya menggunakan emas sebagai perhiasan. Perdagangan dijalankan di Sungai Dinding. Penduduk sangat ramai, dikhabarkan, jika seekor kucing melintasi bumbung rumah, ia akan mengambil masa yang cukup lama untuk mencecah tanah. Tetapi setelah berkahwin dengan puteri Raja Gangga Negara, Raja Bolaputra pun berundur.
Pada kurun ke-11, Kerajaan Gangga Negara sekali lagi diserang tetapi pada kali ini oleh Raja Chola Rajendran I (Rajendran Chola Deva I dan Raja Suran) dan menyebabkan kemansuhan Kerajaan Gangga Negara. Raja Suran pula mungkin juga keturunan Raja Suran yang keturunannya telah membentuk kerajaan di Sailendra di Palembang dan Jawa dan akhirnya membentuk kerajaan Minangkabau dan Melaka. Kemudian itu wujudlah dua buah kerajaan iaitu Kerajaan Beruas dan Kerajaan Manjung. Kerajaan Beruas ini berpusat di Kampung Kota dan kerajaan ini sentiasa bersengketa dengan Kerajaan Manjung sehingga selalu berperang. Kerajaan Beruas dikatakan ditubuhkan oleh kerabat dari Sumatera Utara. Ini mungkin berkaitan tentang pengusaan Selat Pangkor, iaitu satu tempat yang amat baik untuk kapal perdagangan berlabuh. Akhirnya, Kerajaan Beruas telah meminta bantuan daripada Sultan Mahmud Shah, Sultan Melaka untuk mengadili kes ini. Sultan Melaka pun menitahkan Paduka Tuan menyerang Manjung dan telah mengalahkan Kerajaan Manjung dengan mudahnya.
Menurut satu cerita yang menarik sebagaimana yang dititahkan sendiri oleh Almarhum Paduka Seri Sultan Idris A’fifullah Shah ( Sultan Perak 33 ) mengatakan di zaman kerajaan Melayu Melaka sebelum wujudnya nama NEGERI PERAK, Negeri Perak terbahagi kepada tiga daerah iaitu Beruas, Manjung dan Janin ( Hulu Perak di bawah pemerintahan Tun Saban). Manjung dan Beruas dibawah takluk Melaka. Namun ketika itu, Negeri Melaka yang sebenar telah terjajah dengan Portugis. Sultan Melaka ketika itu bersemayam di Negeri Kampar, Pulau sumatera. Penghulu Manjung ketika itu ialah Tok Mahsuka. Ketiga-tiga pemimpin dari tiga daerah ini telah meminta seorang raja dari Melaka. Akhirnya Raja Ahmad, anak sulung Sultan Mahmud diangkat menjadi Sultan Perak yang pertama.
Pada zaman 1870an, Negeri Perak telah menerima Residen Inggeris melalui Perjanjian Pangkor. Sehubungan itu, Kerajaan Perak telah menyerahkan Daerah Dinding ini termasuk Pulau Pangkor kepada Inggeris. Istiadat menandatangani perjanjian penyerahan semula jajahan Dinding kepada Kerajaan Perak telah diadakan pada 16 Februari 1935 bertempat di hadapan Rest House Lumut. Bersempena dengan peristiwa itu, Jajahan Dinding telah ditukar namanya kepada Iskandar District dan Tanah Merah ( Lumut ) ditukar namanya kepada Port Iskandar. Sultan Perak juga telah berkenan melantik Raja Shahriman bin Raja Abdul Hamid sebagai Orang Besar Jajahan. Bagi memperingati peristiwa ini Masjid Al-Adli telah dibina melambangkan kesyukuran di atas penyerahan Dinding kepada Kerajaan Perak. Kini jajahan ini lebih dikenali sebagai Manjung.
Daerah Manjung merupakan sebuah unit pentadbiran yang merangkumi mukim Beruas dan Setiawan. Manjung yang dahulunya pernah menjadi jajahan takluk Beruas apabila pernah ditewaskan oleh Beruas dalam satu pertempuran, kini memasukkan Beruas sebagai salah satu
Untuk mengingati kembali kegemilangan kerajaan purba, jajahan yang dahulunya dikenali juga dengan panggilan Dinding ditukar namanya menjadi Daerah Manjung pada 1 Januari 1982 yang mana ia merupakan satu unit pentadbiran yang juga merangkumi mukim Beruas dan Sitiawan.
Manjung yang dahulunya menjadi jajahan takluk Beruas apabila apabila ia dikalahkan oleh Beruas dalam satu pertempuran dengan bantuan bala tentera dari Melaka, kini memasukkan pula Beruas dibawah daerah pentadbirannya. Sehingga tahun 1935 jajahan itu tidak dianggap sebagai sebahagian daripada negeri Perak. Lantaran itu pembangunan di situ berjalan agak lembab meskipun ia mempunyai banyak potensi yang boleh di majukan, khususnya dari segi perdagangan antarabangsa. Hanya selepas tahun 1935, barulah usaha untuk memajukan jajahan Dinding dipergiatkan tetapi tidak untuk menjadikan Lumut sebagi pelabuhan. Ini disebabkan terikat dengan perjanjian sulit antara kerajaan negeri-negeri selat dengan kerajaan Perak di mana dipersetujui yang kerajaan Perak tidak akan berbuat demikian, jika tidak jajahan Dinding tidak akan dikembalikan kepada Perak. Jajahan dinding dan Bandar Lumut sebagai pusat pentadbirannya mengambil masa yang agak panjang untuk membangun. Hampir enam dekad lamanya baru ada usaha-usaha untuk mengembalikan kegemilangannya.
Tokoh terlibat Nahkoda Mohamad Taib adalah orang yang bertanggungjawab dalam pembangunan awal Daerah Manjung yang dahulunya dikenali dengan nama Daerah Dinding. Sejarah bermula di Kuala Sepit di sekitar 1857. Beliau juga dikenali dengan nama Tok Noda telah mendapat perkenan dari Sultan Muazzam Shah untuk membangunkan Daerah Dinding setelah ramai yang gagal sebelum ini kerana serangan ganas pihak lanun. Dengan semangat dan iltizam yang tinggi beliau telah berjaya menyelesaikan masalah tersebut. Laluan laut yang selamat telah menggalakkan para pedagang untuk ke Kuala Sepit dan bermulalah kemajuan dan kemakmuran Daerah ini.