Tuesday, 22 November 2016

AL-BASYAR MAHKLUK PRIMITIF SEBELUM ADAM DAN SELEPAS HINN


KISAH AL-BASYAR
Sebelum itu segala Puji bagi Allaa SWT yang telah memberikan pelbagai ilmu dan segala kurnia kepada kita semua.Sewat salam kepada Nabi Muhammad SAW yang melalui perantaranya kita peroleh menjadi insan yang bermanfaat.

Memang pada dasarnya firman Allag dalam Al-Quran sudah merupakan kebenaran hakiki yang tidak boleh diubah seperti Undang-Undang Manusia, tapi tidak beberti Al-Quran tidak boleh dikaji keIlmiahannya dan apa yang tersirat didalamnya.Bukankah ketika Kitab Suci ini diturunkan,untuk menjadi Pedoman hidup jadi bagaimana jika kita tidak mengkaji dan mempelajarinya, kita mampu menjalani hukum hakam dan perintah yang asalnya mengandungi penafsiran dalam setiap kata mahupun ayat.Hal itu perlu dikaji terlebih dahulu dan kerana itu kita juga harus menguasai ilmu-ilmu lain seperti Ilmu Nahwu,Shorof,Ilmu Hadith,,Ushul Fiqh,,dan Ilmu Tafsir agar kita tidak tersalah laluan dalam menafsiri dan memahami untuk menjalani kehidupan sehari-hari.

Selama ini kita hanya mengetahu Nabi Adam AS adalah manusia pertama yang mendarat di Muka Bumi...hal ini mungkin berlaku kerana masyarakat lebih memilih keyakinan yang diajar guru-guru mereka yang terdahulu daripada harus menceritakan hal-hal yang mungkin bai mereka boleh mendatangkan keraguan pada mereka.

Dalam kesempatan ini, saya ingin mengupas dan memberi penjelasan sedikit tentang terciptanya Makhluk lain sebelum kehadiran Adam..Semoga bermanfaat.


Apakah terdapat Kehidupan "Manusia" sebelum Nabi Adam hadir Ke Bumi?

Jawapannya : Ya...Memang ada.
 وَ إِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّيْ جَاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَلِيْفَةً قَالُوْا أَتَجْعَلُ فِيْهَا مَن يُفْسِدُ فِيْهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاءَ وَ نَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَ نُقَدِّسُ لَكَ قَالَ إِنِّيْ أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُوْنَDan (ingatlah) tatkala Tuhan engkau berkata kepada Malaikat : Sesungguhnya Aku hendak menjadikan di bumi seorang khalifah. Berkata mereka : Apakah Engkau hendak menjadikan padanya orang yang merusak di dalam nya dan menumpahkan darah, padahal kami bertasbih dengan memuji Engkau dan memuliakan Engkau ? Dia berkata : Sesungguhnya Aku lebih mengetahui apa yang tidak kamu ketahui.

Dari Firman Allah diatas,kita dapat melihat bahawa Allah sudah merencana menjadikan seorang Khalifah muka bumi dan sebelum itu Malaikat sudah bahawa sebelum terciptanya adam, sudah berlaku kerosakan dan peperangan diatas muka bumiAL-BASYAR..."MANUSIA" PERIMITIF SEBELUM ADAM?

Kita sering mendengar tentang penemuan-penemuan bukti kehidupan Manusia Primitif /Manusia zaman Batu yang hidup bercawat kulit haiwan,memegang tombak2 memburu haiwan dan tinggal didalam gua Ratusan ribu tahun dahulu. Sedangkan umum mengetahui bahawa Manusia pertama 
dari Langit yang mendarat dimuka Bumi sekitar 5872 Sebelum Masihi dahulu  semestinya seorang yang bertamadun dan berteknologi tinggi malah hingga anak cucunya dari Qabil melarikan diri jauh dari Adam dikatakan telah mendirikan sebuah kota Utopia serba canggih dan diwarisi hingga ke Cucunya iaitu Tubal yang menentang pembinaan kapal serba canggih oleh Nuh.
Sedangkan "Manusia-Manusia Primitif dikatakan telah direkodkan kewujudan mereka jauh sebelum itu iaitu Ratusan Juta Tahun sebelum masihi.
Mereka disebut Al-Basyar sedangkan Adam dan keturunannya digelar Al-Insaan atau Bani Adam

Al-Basyar pada awalnya diciptakan sama seperti makhluk Allah yang lainnya iaitu dengan mengucap "Qun Fayaqun"tidak seperti Adam yang diciptakan satu demi satu dengan "Tangannya" dan apabila sudah tersiap lalu ditiupkan Roh kedalamnya.

 Al-basyar dikurniakan Akal lebih dari Haiwan dimana mereka diAjar untuk menghasilkan Api,membuat senjata dan mencari tempat perlindungan serta menyembah Azimat.Tetapi pada akhirnya mereka memberontak berperang antara puak dari satu perang menuju ke perang yang lainnya.Mereka tidak mengerti maksud Diplomasi sehingga Allah mentakdikan agar mereka dipupuskan oleh Bani Adam...

Wallahualam ~