Thursday, 26 November 2015

Siapa Makhluk Di Langit Lain selain Bumi dan Langit Ketujuh?


Wujudkah Makhluk Asing Dan Tamadun Asing Di Lapisan Langit Lain selain bumi dan Langit ke-7?

Bismillahirrahmanirrahim

Firman Allah dalam Surah An Nur ayat 41:

أَلَمْ تَرَ أَنَّ ٱللَّهَ يُسَبِّحُ لَهُۥ مَن فِى ٱلسَّمَـٰوَ‌ٰتِ وَٱلْأَرْضِ وَٱلطَّيْرُ صَـٰٓفَّـٰتٍۢ ۖ كُلٌّۭ قَدْ عَلِمَ صَلَاتَهُۥ وَتَسْبِيحَهُۥ ۗ وَٱللَّهُ عَلِيمٌۢ بِمَا يَفْعَلُونَ

"Tidakkah kamu tahu bahawasanya Allah: kepada-Nya bertasbih apa yang di Langit dan di Bumi dan (juga) burung dengan mengembangkan sayapnya. Masing-masing telah mengetahui (cara) sembahyang dan tasbihnya, dan Allah Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan."

Firman Allah dalam Surah Asy Syuura ayat 29:

وَمِنْ ءَايَـٰتِهِۦ خَلْقُ ٱلسَّمَـٰوَ‌ٰتِ وَٱلْأَرْضِ وَمَا بَثَّ فِيهِمَا مِن دَآبَّةٍۢ ۚ وَهُوَ عَلَىٰ جَمْعِهِمْ إِذَا يَشَآءُ قَدِيرٌۭ

"Dan di antara ayat-ayat (tanda-tanda kekuasaan-Nya) ialah menciptakan Langit dan Bumi dan makhluk-makhluk yang melata (dabbatin) yang Dia tebarkan pada keduanya. Dan Dia Maha Kuasa mengumpulkan semuanya apabila dikehendaki-Nya."


" PELAWAT DARI ANGKASA"

Allah pernah berfirman tentang makhluk yang menghuni langit selain bumi dengan gelaran "Dabbatin" iaitu makhluk Melata dan seperti yang dijelaskan bahawa makhluk seperti Djin, Iblis,Syaitan Malaikat tidak perlu melata sepertimana manusia dan haiwan kerana jin, iblis dan malaikat mempunyai keupayaan untuk terbang sedangkan makhluk yang melata (dabbatin) adalah makhluk yang mempunyai dua kaki atau empat kaki yang secara fizikalnya ialah berjalan semata-mata.

Ini bermakna bahawa adalah amat mungkin ada hidupan yang diciptakan oleh Allah mendiami galaksi lain bahkan di Galaksi Bima Sakti kita sendiri. Jika manusia berada di sistem bintang matahari, pasti ada jua "mirip manusia" yang mendiami sistem bintang Alfa Centauri dan sebagainya.

Walaupun Nabi Muhammad sebagai Utusan Allah seluruh alam akan tetapi ketika Israk Mi'raj, dikhabarkan baginda menziarahi ke setiap lapisan langit dan disambut "penghuni" setiap langit tersebut. Kita tidak tahu lebih dari itu sebab apakah jika hadis mengenai perjalanan Rasulullah berkenaan yang lebih terperinci maka kaum Quraisy akan beriman sedangkan mereka tetap sentiasa memperolokkan baginda yang konon-kononnya orang tidak siuman kerana mengatakan baginda pergi naik ke langit.

Jadi, kita tidak tahu juga sama ada baginda memang pernah bertemu dengan sekian ramai makhluk lain di planet-planet luar. Sebetulnya Nabi Muhammad adalah Rahmat bagi sekalian alam. Jadi, kedatangan baginda bukan sahaja rahmat untuk umat manusia di bumi bahkan rahmat juga untuk umat manusia di lain.

Gambar Sekadar Illustrasi

Imam Ghazali dalam kitab ‘Mukasyafatul Qulub’nya pada Bab Tafakkur memetik apa yang dikatakan hadis Nabi ketika membicarakan ibadat berfikir (tafakkur) sebagaimana petikan berikut:

Pada satu peristiwa Rasulullah SAW melihat beberapa orang sedang bertafakkur. “Mengapa kamu berdiam diri?” Tanya Rasulullah SAW. “Kami sedang bertafakkur, merenung ciptaan Tuhan,” jawab mereka.
Lalu Rasulullah SAW bersabda, “Renungkanlah apa yang telah diciptakan-Nya, namun jangan kamu fikirkan keadaan zat-Nya. Renungkanlah, nun di sana, di maghrib, ada sebuah tempat, penuh cahaya, luasnya sejauh perjalanan matahari empat puluh hari. Di tempat itu ada sejumlah makhluk Tuhan, yang belum pernah melakukan penderhakaan kepada-Nya sekelip matapun.”

Kemudian mereka bertanya lagi kepada Rasulullah SAW, “Ya Rasulullah, tidakkah mereka tergoda oleh syaitan?” Jawab Rasulullah, “Bahkan mereka tidak tahu, bahawa syaitan telah ada.” Lalu mereka bertanya lagi: “Adakah orang itu keturunan Adam juga?” Rasulullah SAW menjawab: “Mereka juga tidak tahu bahawa Adam telah ada.”
Jelas Rasulullah SAW telah menceritakan tentang sebuah planet selain dari Bumi yang sejauh sejauh perjalanan Matahari empat puluh hari ataupun mungkin 40 tahun perjalanan cahaya matahari.
Planet itu diliputi cahaya dan dihuni oleh makhluk yang bukan keturunan Adam dan tidak kena mengena dengan keturunan manusia. Mereka juga tidak kenal Iblis dan Syaitan bahkan Jin sekalipun. Sesungguhnya mereka taat sepenuhnya kepada Allah.

Galaksi Bima Sakti kita mempunyai 100 ribu juta bintang. Matahari kita adalah satu daripada 100 ribu juta bintang yang terdapat dalam Bima Sakti. Bayangkan betapa banyaknya jumlah planet-planet yang mengelilingi setiap bintang berkenaan. Kebarangkalian terdapat sejumlah hidupan melata yang mendiami setiap planet di sana sangat menepati sabda Rasulullah SAW.

Hanya orang yang buta mata hati sahaja yang sentiasa menggunakan pelbagai alasan untuk menafikan pemberitahuan baginda Rasulullah SAW dengan alasan siapakah Rasul dan Nabi mereka, apakah kitab mereka dan apakah qiblat mereka. Dengan menafikan pemberitahuan baginda Nabi Muhammad SAW, apakah tidak mahu menjadi umatnya?


Makhluk lain dalam Peristiwa Isra' Mi'raj 


"... Dua bandar-bandar yang terletak di dalam kegelapan dan bersambungan dengan Gunung Qaf .... (penduduknya) tidak tahu Adam ... Mereka tidak tahu bahawa Allah telah menjadikan matahari dan bulan ... cahaya datang kepada mereka dari Gunung Qaf, dan dinding mereka, batu-batu, dan habuk mereka semua bersinar seperti lampu .... mereka tidak perlu untuk menutup tubuh mereka dengan pakaian ... mereka semua lelaki, dan mereka tidak mempunyai perempuan ... Pada malam mi'raj, apabila Jibril  membawa saya ke langit, dia membawa saya kemudiannya kepada orang-orang ini. Saya menawarkan mereka Islam, mereka percaya kepada saya, dan kepada Allah. Saya melantik seorang Khalifah di antara mereka dari kalangan bangsa mereka sendiri, dan saya mengajar mereka Islam. Jibril kemudian membawa saya kepada Tharis dan Taqil dan kepada Ya'juj dan Ma'juj;. Mereka adalah kafir dan tidak menerima Islam "
-Hadith, dalam kitab karya Imam al-Tabari
Dalam 'Tarikh al-Rusul wa al-Muluk' oleh Imam al-Tabari asalnya diterjemahkan oleh Yasin Owadally, hadith yang berikut dari Nabi (sallallahu alaihi wa sallam) diriwayatkan mengenai bandar-bandar paranormal yang dipanggil Djaboulqa dan Djaboulsa.

Ada dua bandar, satu di timur dan satu di barat. Djaboulqa adalah di timur, dan Djaboulsa di barat. Bandar-bandar ini terbina dari zamrud, dan kedua-duanya dihubungkan dengan Gunung Qaf. Kedua-duanya berukuran dua belas ribu farsakh panjang, dan dua belas ribu farsakh lebar.

Putera orang beriman Hadrat 'Ali bin Abi Talib (alaihi salam) bersama Rasulullah (sallallahu alaihi wa sallam) semasa delegasi Yahudi datang dari Khaybar, Fadak dan orang-orang Bani Khuraiza. Delegasi orang Yahudi diiringi oleh Abu Jahal dan Walid-bin-Mughairah yang mahu melihat jika apa yang Rasulullah (sallallahu alaihi wa sallam) kata mengesahkan apa yang ditulis dalam kitab mereka.

Hadrat 'Ali (alaihi salam) bertanya, "Wahai Rasul Allah, adakah kedua-dua bandar-bandar (Djaboulqa dan Djaboulsa) ini terletak di muka bumi?"
Rasulullah (sallallahu alaihi wa sallam) menjawab, "Kedua-dua bandar-bandar yang terletak di dalam kegelapan (angkasa), dan berkongsi sempadan dengan Gunung Qaf."

Hadrat 'Ali (alaihi salam) bertanya, "Bagaimana kepadatan penduduk bandar-bandar itu?"
Rasulullah (sallallahu alaihi wa sallam) menjawab, "Setiap bandar mempunyai kubu, dan dalam setiap kubu terdapat pasukan pengawal yang terdiri daripada satu ribu lelaki, yang mengawal setiap malam. Perjalanan pasukan ini perlu mengambil jangka masa satu tahun penuh (dengan masa kita) sebelum dia dapat kembali (ke tempat asalnya)"
'Ali (alaihi salam) bertanya, "mengapa mereka memerlukan bandar seperti sejumlah besar pengawal untuk perlindungan?"

Rasulullah (sallallahu alaihi wa sallam) menjawab, "Kerana padanya terdapat kuantiti besar permata yang asalnya dimiliki oleh penduduk bandar-bandar, yang kita panggil Tharis dan Taqil. Tharis dan Taqil adalah musuh Djaboulqa dan Djaboulsa. Mereka tidak putus-putus berperang antara satu sama lain. Ini kerana mereka ini sedar terdapat para pengawal ini".
Hadrat 'Ali (alaihi salam) bertanya, "adakah penduduk Djaboulqa dan Djaboulsa manusia daripada Bani Adam?"
Rasulullah (sallallahu alaihi wa sallam) menjawab, "mereka tidak tahu Adam."
'Ali (alaihi salam) bertanya, "adakah syaitan telah menembusi di sana?"
Nabi (sallallahu alaihi wa sallam) menjawab, "tidak mereka tahu akan ia (Iblis)."
'Ali (alaihi salam) bertanya "adakah matahari dan bulan menyinari mereka?"
Rasulullah (sallallahu alaihi wa sallam) menjawab, "mereka tidak tahu bahawa Allah telah menjadikan matahari dan bulan."
Hadrat 'Ali (alaihi salam) bertanya, "maka bagaimana mereka melihat?"
Rasulullah (sallallahu alaihi wa sallam) menjawab, "cahaya datang kepada mereka dari Gunung Qaf, dan dinding mereka, batu-batu, dan habuk mereka semua bersinar sebagai lampu.
'Ali (alaihi salam) "Wahai Rasulullah, apa yang mereka makan?"
Nabi (sallallahu alaihi wa sallam) menjawab, "tumbuh-tumbuhan (herba) yang tumbuh di bumi mereka."
'Ali (alaihi salam) bertanya, "apa yang mereka pakai?"
Rasulullah (sallallahu alaihi wa sallam) menjawab, "mereka tidak perlu untuk menutup tubuh mereka dengan pakaian."
Ali (alaihi salam) menambah, "jadi, mereka adalah malaikat?"
Rasul Allah (sallallahu alaihi wa sallam) menjawab, "tidak, tetapi ketaatan mereka kepada Allah adalah sama dengan malaikat."
'Ali (alaihi salam) menjawab, "mereka di kalangan yang terpilih atau dari yang terkutuk?"

Nabi (sallallahu alaihi wa sallam) menjawab, "mereka adalah antara yang terpilih, kerana mereka mengikuti agama dan syariat. Mereka telah masuk Islam. Pada malam mir'aj, apabila Jibril  membawa saya ke langit, dia membawa saya kemudiannya kepada orang-orang ini. Saya menawarkan mereka Islam, mereka percaya kepada saya, dan kepada Allah. Saya melantik seorang Khalifah di antara mereka dari kalangan bangsa mereka sendiri, dan saya mengajar mereka Islam. Jibril kemudian membawa saya kepada Tharis dan Taqil dan kepada Ya'juj dan Ma'juj. Mereka adalah kafir dan tidak menerima Islam "

Kemudian 'Ali (alaihi salam) bertanya, "Wahai Rasulullah, manusia boleh mencapai bandar-bandar itu?"
Rasulullah (sallallahu alaihi wa sallam) menjawab, "Tidak ada manusia yang mempunyai kuasa untuk mencapai orang-orang ini, kerana seseorang perlu mengharungi empat bulan dalam kegelapan! Sementara itu, pada zaman Nabi Hud, tiga (gergasi) di kalangan kaum Aad yang memeluk Islam, dan percaya kepada Nabi Hud, melarikan diri kaum mereka. Mereka mencapai bandar-bandar itu. tiga orang yang melarikan diri dari kaum Aad tiba di Djaboulqa dan Djaboulsa, dan mereka tinggal di sana. Mereka diseksa oleh kaum Fid. Mereka mahu untuk melarikan diri, tetapi mereka tidak boleh. Kaum ini mempunyai kuasa yang lebih daripada yang mereka ada"
Jabal Qaf

Ibn Abi al-Dunya dan Abu al-Syeykh meriwayatkan dari Ibn `Abbas (ra), “Allah telah menciptakan sebuah gunung yang disebut Qaf yang mengelilingi dunia, yang akarnya berasal dari batu di mana bumi berpijak.  Setiap kali Allah ingin mengguncang sebuah kota, Dia memerintahkan gunung itu untuk mengguncangkan akarnya yang berada di kota itu.  Itulah sebabnya gempa bumi dapat terjadi di beberapa tempat terpisah dari yang lain.”

Ibn al-Mundzir, Abu al-Syeykh di dalam al-Azhama, al-Hakim dan Ibn Marduyah semuanya menceritakan dari `Abd Allah b. Burayda dalam penafsiran tentang {Qaf} (50:1) “Itu adalah sebuah pergunungan zamrud yang mengelilingi dunia, di mana kedua sisi langit berpijak.”
Imam al-Suyuti menyebutkan di dalam al-Durr al-Mantsur, bahwa `Abd al-Razzaq meriwayatkan dari Mujahid: “Qaf adalah sebuah gunung yang mengelilingi dunia.”

Imam al-Baghawi menyebutkan di dalam Tafsir Ma`alim al-Tanzil dari `Ikrima dan al-Dahhak: “Qaf adalah sebuah gunung zamrud hijau yang mengelilingi bumi seperti dinding yang mengelilingi sebuah taman.Sisi langit ditegakkan di atasnya, sehingga ia berwarna biru.
________________________________________________________________________________________________
Antara nama-nama Makhluk  penghuni langit ketujuh selain Malaikat dan Bidadari yang pernah disebut Allah1) SUJAUL AQRA adalah makhluk Mirip ular gergasi dari yang bersifat ganas -Lebarnya besar tengkuk unta dan panjangnya sebulan perjalanan.2) HURAISY adalah Kala Jengking dari  Jahannam, yang mana panjangnya ialah jarak antara langit dan bumi dan lebarnya pula dari timur hingga ke barat.
3) ZABANIAH ialah Pengawal Neraka yang juga Tentera Khas Allah yang sangat gagah dan bengis yang ditugaskan menyeksa umat manusia di neraka. Khilaf berpendapat bahawa bilangan Malaikat adalah 19 dan pendapat yang lain mengatakan bilangan Zabaniah adalah 70,000. Zabaniah juga antara yang ditugaskan menghukum dan memukul Iblis dengan rantai dari neraka.


4) HAMALATUL ARSY ialah 4 malaikat penanggung Arasy, ada pendapat mengatakan bilangannya bertambah kepada 8 malaikat di hari kiamat kelak. Makhluk ALLAH yang paling besar. Sejarah Malaikat makhluk Allah yang besar:

-Peristiwa Israk dan Mikraj menampakkan Rasulullah kepada rupa asal para malaikat iaitu Malaikat Jibril, Mikail dan Hamalatul Arsy. Semua malaikat memiliki sayap.

a. Satu sayap Jibril seluas permukaan bumi, pendapat kedua mengatakan satu sayap seluas langit pertama. Malaikat Jibril punyai 600 sayap.
b. Satu sayap Mikail seluas 600 sayap Jibril. Mikail mempunya 1000 sayap.
c. Satu sayap Hamalatul Arsy seluas 1000 sayap Mikail. Malaikat penanggung Arasy mempunyai 1000 sayap.


5) ABABIL iaitu bangsa burung dari langit, apabila datangnya tentera itu dilangit seperti awan hitam yang besar datang menutup bumi dengan laju.

Surat Al-Fill menceritakan kisah tentara bergajah yang menyerang kota Mekkah di tahun kelahiran nabi Muhammad s.a.w. Dalam kitab At-Tafsiru Kabir karya Fahru razy menjelaskan, nama pemimpin pasukan itu adalah Abrahah bin As-Shabah Al-Ashrami, raja Yaman.tujuannya ingin meruntuhkan Ka'bah lalu mengalihkan peribadatan haji orang-orang arab ke kuil besar(Gereja) bernama Al-Qulais yang baru dibangun di kota San'a. Tafsir itu juga secara terperinci menyebutkan bahawa ada 9 atau 12 ekor gajah yang ikutserta dalam penyerangan,yang terbesar bernama mahmud. Namun rencana itu gagal kerana datangnya burung-burung yang melemparkan pasukan tersebut dengan batu-batu kecil sampai binasa.

Dihuraikan dari pendapat bahawa Tentera Ababil membawa 3 ketul batu terbakar, 1 di paruhnya dan 2 di kedua2 kakinya. Ada pendapat lain mengatakan bahawa batu2 itu dari neraka. Mereka melemparkan batu berapi itu ke arah pasukan bergajah yang mahu meruntuhkan Ka'abah. Yang terkena batu dari arah kepalanya, akan terus keluar dari duburnya. Yang terkena dari depan, batu itu keluar dari punggungnya. Akibatnya ,tubuh gajah dan orang-orang itu berlubang seperti daun yang dimakan ulat.Sekian...Wallahualam

|

No comments:

Post a Comment